OLYMPOS ANTİK KENTİ

Olympos Antalya’nın batı körfezinde derin bir vadiye kurulmuştur.

Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti Türkiye’nin en güney sahilinde konumlanmış Antalya şehrine bağlı olan Kumluca ilçesine ise 28 km uzaklıkta bulunur. Günümüzde tarihi ve turistik kent özelliklerini taşımaktadır. Karlı tepelerden aşağı indikçe yemyeşil çam ağaçlarının, limon ağaçlarınınve zeytin ağaçlarının eşsiz doğası ve tarihi kalıntılarının sizi kucakladığı mistik bir beldedir.

Adını Tahtalı Dağı’ndan almış olan Olympos Antik Kentin kuruluş temelleri M.Ö 300 yıllarında Helenistik Döneme kadar dayanmaktadır. Yunanlılar tarafından kurulduğu düşünülen Olympos’un tarihine ilişkin en erken tarihli yazılı kanıt arkeolojik kazılarda bulunan Likya Birlik Sikkelerinde görülmektedir.

Çoğunu ağaç ve çalılıkların yuttuğu kalıtıntılar tüm yürüyüş rotalarınızda aynı zamanda saptığınız her yönde karşınıza çıkabilir.

Döneminin en önemli liman kenti olan Olympos Antik Kenti ülkemizin de orijinalliğini koruyan en önemli tarihi yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Liman kenti oluşunun yanı sıra kent korsan kenti olarakta anılmaktadır. Nehrin iki yanında bulunan tarihi kalıntıların çoğunun korsan mezarı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple belde turizm açısından olduğu kadar tarihi açıdan da oldukça önemlidir.

3. Yüzyılda yine korsanlar şehre sürekli saldırmıştır. Bu saldırılar beldenin nüfusunu ciddi bir şekilde azaltırken şehrin eski önemini kaybetmesinede neden olmuştur. 11 ve 12. Yüzyıllarda Olympos Antik Kenti Cenevizliler, venedikliler ve rodos şövalyeleri yeniden inşaa etmişlerdir.

Bir dönemin korkulu rüyası korksanlarıyla anılan kentin faaliyetlerinin 13. yy da sona erdiğini söylemekte mümkündür. Bunun sebebi yapılan tüm arkeolojik kazılarda Osmanlı dönemine ait hiç bir ize rastlanmamasıdır.

15. yüzyılda Osmanlı devletinin akdeniz bölgesinde hakimiyet kurmasıyla beraber belde boşaltılmıştır.

Kentin günümüze ulaşan kalıntılarının bir çoğunun orman derinliklerinde, çalılar altında kaldığıda bilinmektedir. Taşıyla toprağıyla tarih kokan beldeyi ziyaret etmek kültürel bir zenginlik sağlayacaktır.

Olympos Antik Kente Nasıl Gidilir?

Olympos Antik Kenti tam bir turzim beldesidir ve yıl içerisinde birçok turist ağırlar. Bu nedenle bölgeye ulaşımın nasıl olduğu en çok merak edilen konular arasında yer alır. Olympos antik kente ulaşım için özel araç ile seyahat ediyorsanız Antalya Finike yolunu tercih etmelisiniz. Bu yol devam ederken karşınıza çıkacak olan Ulupınar’da harabe levahasının bulunduğu yol sizi Olympos Antik Kente ulaştıracaktır.

Dolmuş aracılığıyla antik kente gelmeyi planlıyorsanız Kumluca Yazır Köyü dolmuşlarını tercih etmelisiniz.

Olympos Antik Kent Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Kente giriş yapabilmek için orman ve pansiyonların içinden geçmelisiniz. Olympos Antik Kente giriş ise ücretlidir ve 2021 itibariyle 30 TL'dir. Antik kente giriş için müzekart ve müzekart+ geçerlidir.

Haftanın her günü belirli saatlerde Olympos Antik Kenti ziyaret edebilirsiniz.

Olympos Antik Kentin İçinde Neler Vardır?

Olympos Antik Kenti ikiye ayıran ve kıyıda denizle birleşen bir nehir yatağı vardır. Edinilen rivayetlere göre vaktiyle gemiler bu nehirden kentin içine kadar girebiliyorarmış. Nehrin de katkılarıyla Olympos Antik Kenti Likya’nın en önemli liman kentlerinden olmayı başarmış aynı zamanda Birlik içerisinde Likya’nın doğusunu da temsil etmiştir. Haçlı seferleri zamanında da ticari amaçlı olarak kullanılmıştır.

Olympos Antik Kente tepeden bakıldığında Venedik misali bir görüntü ile karşılaşmanız mümkündür.

Nehir yatağının iki yanında tarihi kalıntılar, anıtlar, heykeller ve mezarlar vardır. Olympos Antik Kentin kuzey bölgesine kalan kısımda Roma İmparatorluğundan kaldığı o dönemin dini merkezi olarak bilinen bir tapınakta bulunmaktadır. Tapınağın ön cephesi sağlamlığını koruduğundan diğer kalıntılar arasında önemli bir yere sahiptir. Tapınak kapısının önünde Marcus Aurelius adına yapılmış bir heykelde yer almaktadır.

Bizans kilisesi ise iç duvarlarında bulunan süsler ve sanat ile antik kentte ki en anıtsal kalıntıdır.

Olympos Antik Kenti ziyaretiniz sırasında yalnızca tarihi kalıntılara, anıtlara, antik tapınaklara, mezarlara veya heykellere değil bir çok konu ve bölge hakkında da efsanelerle tanışacaksınız. Hangisinin doğru hangisinin efsane olduğunu bilinmez ama herkesin en iyi bildiği bir şey var ki Olympos Antik Kenti günümüzün bakir ve tarihi beldelerinden biridir.

Antik kentin içerisinden geçerek tarihi ve efsanelerle dolu bir yürüyüşün ardından denize ve carretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Olympos sahillerine ulaşmanız mümkün.

Hotel Rezervasyon Formu

Tesis Özellikleri

  • Wifi
  • Yıkama Hizmetleri
  • Klima
  • Bar & Restaurant
  • Otopark

Sorularınızı Cevaplayalım?

+90 536 990 77 49 Hergün 9.00 - 21.30
Hemen ARA
+90 536 990 77 49
Hemen YAZ
Whatsapp Ön Bilgi